We need a new reading... A new reading of 1917...

Monday, August 2, 2010




Türkiye gençliği intiharı seçiyor
Niko Stelya
Kathimerini, 2 Ağustos 2010

Kürt Sorunu, yerleşik düzenle AKP iktidarı arasındaki gerilim, ekonomik eşitsizlik, sokaklarda ve ruhlarda şiddet… Bu olumsuz unsurlar Türkiye’nin belli başlı siyasi ve ekonomik olumsuzluklarını teşkil ediyor. Ne var ki, 2010 yazında gündeme gelen genç insanların intiharları Türkiye toplumunun bir başka olumsuz gerçekliğini gözler önüne seriyor. Siyasi ve askeri öğelerin yüksek stratejik çıkarlara odaklandıkları bir ortamda Türkiye toplumu nefes almakta zorluk çekiyor ve geleceğe dair imdat çağrıları yayıyor.
Geçtiğimiz hafta Türkiye kamuoyu 2003 güzellik kraliçesinin intiharıyla sarsıldı. 32 yaşındaki Aslı sosyetik bir otelin üçüncü katından düşerek trajik bir şekilde hayatını yitirdi. Yakın çevresindekiler genç kızın intiharına inanmak istemeyip ölümünü yüksek alkole bağlamak için büyük çaba sarf ettiler. Diğer bazı dostları genç kızın duygusal çıkmazına işaret ettiler.
Aslı’nın trajik ölümünü bir mankenin intiharı izledi. İki yaşındaki bir çocuk annesi yirmi iki yaşındaki Burcu sekizinci kattan kendisini boşluğa bıraktı. Sevgilisinin kendisini aldatmasına daha fazla dayanamamıştı Burcu…
Bu iki genç kızın trajik sonunu başka Türk kızlarının intihar haberleri izledi. Ne yazık ki Türkiye medyası bu vakalara sadece birkaç satır ayırabildi. Erzurum’da amcaoğluyla evlendirilmesine katlanamayan Filiz kendi devrimini intihar yoluyla gerçekleştirdi. Tekirdağ’da 19 yaşındaki Çisil için tek çıkar yol boşluk ve yükseklikti…
Aile babaları da krizde
Bu dönem genç kızların intihar vakaları Türkiye toplumunu sarsan tek trajik olgu değil. İntiharlar ve şiddete başvuru aile babalarının da hayat gerçekliğine dönüşmüş durumda.
Hükümeti devirme planlarında ismi geçen subayların intiharı, intiharlarından evvel aile bireylerini öldüren aile babaları, tren raylarında ölümler, köprülerde intiharlar… Türkiye medyasına göre bunlar artık ‘sıradan olaylar’. Kıbrıs Türk medyasına göreyse bu haberlerin hiçbir sansasyonel değeri olmasa gerek. Zira bu haberlere değinen yok. Kürt medyasıysa Kürt Sorununa odaklı. Bu haberlere ayıracak zamanı yok. Ancak ne var ki, bu sıralarda Türkiye toplumu intihara ve ölüme alışmış durumda. Sosyal ve siyasi krizden çıkış yolu artık ölümde aranır oldu…

No comments:

Post a Comment