We need a new reading... A new reading of 1917...

Saturday, August 14, 2010

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Κ" 14-8-2010
Του Νίκου Στέλγια

Στις αρχές του 1925 η πρώην βασιλεύουσα μιας μεγάλης αυτοκρατορίας, η Πόλη των πόλεων, η Κωνσταντινούπολη έδινε μάχη για να προσαρμοστεί στις επιταγές των νέων εποχών. Λίγους μήνες πριν, στα μέσα του 1924, η νέα κυβέρνηση της δημοκρατίας, είχε προχωρήσει στην κατάργηση του χαλιφικού θεσμού. Η νέα δημοκρατία της Τουρκίας πραγματοποιούσε αποφασιστικά βήματα με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία της στην γη της Μικρής Ασίας και της Ανατολής. Την περίοδο που η Κωνσταντινούπολη αποχαιρετούσε την αυτοκρατορική της δόξα, σε μια υποβαθμισμένη συνοικία της, ήρθε στον κόσμο ένα ελληνόπουλο. Πατέρας του βρέφους ήταν ένας Έλληνας ψαράς ο οποίος αψηφώντας τις κοινωνικές νόρμες ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα μια Τουρκάλα. Αυτός ο κεραυνοβόλος έρωτας έφερε στον κόσμο δέκα παιδιά. Ένα από αυτά ήταν ο Λευτέρης, ο οποίος γεννήθηκε το 1925.
Την δεκαετία 30΄, ο εργένης Λευτέρης μεγάλωσε και ωρίμασε στην Κωνσταντινούπολη παρέα με την αγαπημένη του μπάλα. Το ποδόσφαιρο ήταν το αγαπημένο άθλημα του. Το περιβάλλον του παρατηρούσε με θαυμασμό το νέο ταλέντο να εξελίσσεται και να θριαμβέβει στην επίθεση των νεανικών ομάδων της Κωνσταντινούπολης.
Με βάση την μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, σε πολύ νεαρή ηλικία, ο υιός του Έλληνα ψαρά και της Τουρκάλας, ξεκίνησε να αγωνίζεται σε κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης. Πρώτος σημαντικός σταθμός υπήρξε η Τάξιμσπορ. Στην συνέχεια ήρθε η μεταγραφή στην φημισμένη ομάδα της Ανατολής, στην Ντιγιάρμπεκιρσπορ. Ενώ, το 1947 ήρθε η μεγάλη στιγμή για τον Λευτέρη και τους Τούρκους ποδοσφαιρόφιλους. Ο πρώην αυτοκρατορικός ποδοσφαιρικός όμιλος, το καμάρι του ποδοσφαίρου στην Μικρή Ασία, η Φενέρμπαχτσε άνοιξε της πύλες της και υποδέχθηκε τον Έλληνα Λευτέρη στην ποδοσφαιρική της ομάδα. Ακολούθησαν 615 ένδοξοι αγώνες. Με 423 γκολ ο Λευτέρης αναστάτωσε για 17 ολόκληρα χρόνια τις κερκίδες της Φενέρ και ολόκληρης της Τουρκίας. Για χρόνια ολόκληρα οι σημαίες της Φενέρ και οι τουρκικές σημαίες ανέμισαν στα γήπεδα για να χαιρετίσουν το μεγάλο ελληνικό ποδοσφαιρικό ταλέντο της Κωνσταντινούπολης…
Τι ταλέντο! Οι Τούρκοι τον ονόμασαν «ο καθηγητής του ποδοσφαίρου». Γράφτηκαν ύμνοι για την τιμημένη φανέλα με αριθμό 10,την φανέλα του Λευτέρη. Η πετυχημένη και γεμάτη γκολ καριέρα στην Φενέρ συνοδεύτηκε με 46 παρουσίες και 22 γκολ στην εθνική ομάδα της Τουρκίας. Προς μεγάλη απογοήτευση των ελλήνων Φιλάθλων, ένα από αυτά βρήκε τα δίκτυα της ελληνικής εθνικής ομάδας. Λέγεται ότι ξεγέλασε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές φωνάζοντας «αφήστε την μπάλα σε εμένα». Οι Έλληνες ξεγελάστηκαν. Και ο Λευτέρης υπήρξε ο πρώτος και μοναδικός ελληνικής καταγωγής Τούρκος ποδοσφαιριστής ο οποίος ανέμισε τα δίκτυα της εθνικής Ελλάδος…
Την θρυλική πορεία και τα μαγικά γκολ στην Φενέρ, ακολούθησε μια πετυχημένη πορεία σε ομάδες όπως η Fiorentina, Nice και ΑΕΚ. Το ταλέντο του επιθετικού άνοιξε τον δρόμο και για μια πετυχημένη πορεία προπονητή στο Αιγάλεω και στο Johanesburg της Νότιας Αφρικής…
Σήμερα ο 85χρονος Λευτέρης ζει στην Πρίγκιπο και αναμένει με μεγάλη αγωνία τον αγώνα της εκλεκτής του ομάδας, της Φενέρ, απέναντι στον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα παιχνίδι της μοίρας. Ένας θρύλος της Κωνσταντινούπολης αναμένει με την αγωνία ενός μικρού παιδιού, το ευρωπαϊκό ραντεβού των δυο ομάδων της βασιλεύουσας… Η ψυχή του είναι βαμμένη σε μπλε και κίτρινα χρώματα, στα χρώματα του τουρκικού ποδοσφαιρικού θρύλου, της Φενέρ. Όμως την ίδια στιγμή, ένα από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα του 20ου αιώνα χαιρετά τους Θεσσαλονικιούς… Είθε στον επικείμενο αγώνα της Φενέρ με τον ΠΑΟΚ, νικητής να είναι η νοσταλγία για άλλες πολύ διαφορετικές εποχές… Άλλωστε οι λέξεις σοβινισμός και φανατισμός βρίσκουν αδιάφορο τον υιό του Έλληνα ψαρά της Κωνσταντινούπολης…

No comments:

Post a Comment