ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Του Νίκου Στέλγια
Καθημερινή 8/8/2010
Στις αρχές του καλοκαιριού οι συγκρούσεις του ΠΚΚ με τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας γνώρισαν νέα κορύφωση. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία οι απώλειες των τουρκικών δυνάμεων, κατά την διάρκεια της περιόδου Ιουνίου – Ιουλίου, ξεπέρασαν τους διακόσιους νεκρούς. Υπολογίζεται ότι την ίδια περίοδο και το ΠΚΚ έχασε αξιοσημείωτο αριθμό μαχητών στο μέτωπο.
Ενώ η ανταλλαγή πυρών, οι βόμβες και οι εκφοβισμοί συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στις επαρχίες όπου οι κουρδικοί πληθυσμοί αποτελούν την πλειοψηφία, η τουρκική κυβέρνηση, η οποία το προηγούμενο διάστημα φάνηκε πρόθυμη να επιχειρήσει το φημισμένο Κουρδικό Άνοιγμα, αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι κοινωνικές αναταραχές έφτασαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της δυτικής Τουρκίας. Στην Προύσα και στην Αντιόχεια έλαβε χώρα πογκρόμ κατά των Κούρδων πολιτών της Τουρκίας. Για νύχτες ολόκληρες κουρδικές κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο έδειχνε να επισκιάζει τον καύσωνα του καλοκαιριού.
Σε μια τέτοια συγκυρία, οι κύκλοι του ΠΚΚ ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια νέα πρόταση. Απορρίπτοντας την πρόταση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης περί μερικής τροποποίησης του συντάγματος, τις τελευταίες ημέρες οι Κούρδοι της Τουρκίας τονίζουν ότι ο άμεσος στόχος τους είναι η διαμόρφωση των νέων κοινωνικών συνθηκών στην χώρα. Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με τους κύκλους του ΠΚΚ, υπογραμμίζει ότι η βασική προϋπόθεση για την αλλαγή στις κοινωνικές συνθήκες στην Τουρκία. είναι η αυτονομία των Κούρδων.
Αυτονομία με σημείο αναφοράς την «ΤΔΒΚ»
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, οι κύκλοι του ΠΚΚ προτιμούν πάντα να είναι προσεκτικοί. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα της Τουρκίας, τα κουρδικά μέσα στις τοποθετήσεις τους χρησιμοποιούν την επίσημη ονομασία της Κύπρου (σ.σ. Kıbrıs Cumhuriyeti) και ασκούν κριτική στις λανθασμένες κινήσεις της Τουρκίας στην νήσο. Το τελευταίο διάστημα, τα συγκεκριμένα μέσα χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς την Κύπρο και υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία, η οποία διεκδικεί την κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας των τουρκοκυπρίων μέσα από ένα ομοσπονδιακό σχήμα, θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαίωμα των δικών της πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ταυτόχρονα την αυτονομία των τουρκοκυπρίων και των Κούρδων.
Το αίτημα περί αυτονομίας των Κούρδων δεν αποτελεί μια καινοτομία στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Στις αρχές της δεκαετίας 90,΄ ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και κάποιοι κύκλοι του ΠΚΚ, έκαναν λόγο για την υιοθέτηση ενός ομοσπονδιακού μοντέλου πολιτικής οργάνωσης της χώρας. Η συγκεκριμένη πρόταση βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εξουσία. Πριν λίγα χρόνια, κάποιοι κύκλοι του συγκεκριμένου κόμματος δήλωναν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην αποκέντρωση της Τουρκίας. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση ξεχάστηκε με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των ψήφων του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.
Σήμερα μια σημαντική μερίδα της τουρκικής κοινωνίας αντιδρά στην ιδέα του ομοσπονδιακού μοντέλου. Σύμφωνα με αυτή την μερίδα της κοινωνίας, η επιχειρηματολογία περί της συγκεκριμένης πρότασης αποτελεί την έσχατη προδοσία και δεν τιμά τους νεκρούς (σ.σ. τους «μάρτυρες) του πολεμικού μετώπου. Από την άλλη, οι Κούρδοι πολιτικοί κινούνται ήδη μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρότασης. Πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπεκιρ τόνισε ότι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα της Τουρκίας είναι η ίδρυση τοπικών βουλών, οι οποίες θα έχουν τις δικές τους σημαίες. Η πρόταση για το κυματισμό της κουρδικής σημαίας δίπλα στην τουρκική έχει προκαλέσει ήδη πολιτική τρικυμία στην Τουρκία…
No comments:
Post a Comment