We need a new reading... A new reading of 1917...

Sunday, August 8, 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Του Νίκου Στέλγια
Καθημερινή 8/8/2010

Την Δευτέρα το μεσημέρι τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα κατέβηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας με σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά των νέων οικονομικών μέτρων που επιβάλλει η Άγκυρα. Το μήνυμα που ξεχώρισε ήταν ένα και μοναδικό: Τα νέα οικονομικά μέτρα διογκώνουν την αποξένωση του τουρκοκύπριου από την γη του. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η πολιτική αποξένωση του παρελθόντος έπληξε την κοινωνική θέση των τουρκοκυπρίων, ενώ η νέα οικονομική αποξένωση θα θέσει τέλος στην ιστορική παρουσία του τουρκοκύπριου στην νήσο.
Το μεσημέρι της Δευτέρας οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων κορυφώθηκαν στο προαύλιο της λεγόμενης βουλής. Κάποιοι από τους διαδηλωτές οι οποίοι δεν κατάφεραν να ελέγξουν τον θυμό τους επιτέθηκαν λεκτικά στις «αρχές». Από την πλευρά τους, οι λεγόμενες «αρχές» είχαν αναπτύξει πληθώρα δυνάμεων στους δρόμους της Λευκωσίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκοκυπρίων, τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν έτοιμα να ενισχύσουν το «έργο της απώθησης» των λεγόμενων ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Αρχικά, οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν με χιούμορ την όλη κατάσταση. «Η πυροσβεστική είναι εδώ για να μας δροσίσει», ήταν το μήνυμα που ταξίδευε από σε στόμα σε στόμα εν μέσω ανυποψίαστων χαμόγελων.
Όμως το μεσημέρι της Δευτέρας, σε μια στιγμή που ο καύσωνας έκαιγε στην κυριολεξία την άσφαλτο της Λευκωσίας, ξαφνικά το χιούμορ έδωσε την θέση του στην αγανάκτηση, στον φόβο και στην βία. Οι «ειδικές δυνάμεις» επιτέθηκαν στους διαδηλωτές αφήνοντας πίσω τους τραυματισμένους και σοκαρισμένους τουρκοκύπριους. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η λεγόμενη αστυνομία επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με το επιχείρημα ότι η αστυνομία επιτέθηκε επειδή φοβόταν την ενδεχόμενη εισβολή των διαδηλωτών στην λεγόμενη βουλή. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.
Η επίθεση της «αστυνομίας» συνοδεύτηκε από «συλλήψεις» 24 κορυφαίων μελών του τουρκοκυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συλληφθέντες πέρασαν ολόκληρη την νύχτα της Δευτέρας στα κρατητήρια. Η απελευθέρωση τους ήρθε μόλις τις πρώτες ώρες της Τρίτης και ύστερα από ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των τ/κ συνδικάτων. Τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερώνονταν τα μέλη τους, θα εντατικοποιούσαν τις κινητοποιήσεις τους.
Το βράδυ της Δευτέρας ο διάδοχος του Ντερβίς Έρογλου στην «πρωθυπουργία», Ιρσέν Κιουτσούκ εμφανίστηκε στο ειδησεογραφικό κανάλι «Ada Tv» και δεν κατάφερε να κρύψει την αμηχανία του μπροστά την δραματική κατάσταση που μετεξελισσόταν λίγα μέτρα πιο πέρα από το «πρωθυπουργικό μέγαρο». Την ίδια στιγμή, μια μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινωνίας, η οποία υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, κατηγορούσε τα συνδικάτα για «τραμπουκισμό» και «προβοκάτσια». Σε ανακοίνωση τους τα συνδικάτα εξέφρασαν την λύπη τους για αυτές τις κατηγορίες.
Ένα εικοσιτετράωρο μετά από την επίθεση της «αστυνομίας» εναντίων των διαδηλωτών, στους δρόμους η οργή των τουρκοκυπρίων μιλούσε από μόνη της. Όλα τα πολιτικά στρατόπεδα τόνιζαν ότι τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 2 Αυγούστου προειδοποιούν το σύνολο της κοινωνίας για τον κίνδυνο αποξένωσης των τουρκοκυπρίων από την ηγεσία τους. Υποστηρικτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, με τους οποίους μίλησε η «Κ», υπογράμμισαν το γεγονός ότι η σύγκρουση των διαδηλωτών με τις «δυνάμεις ασφαλείας» συνέπεσε με την ημέρα που ανάληψης των καθηκόντων του νέου «πρέσβη» της Τουρκίας, Καγιά Τουρκμέν. Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές των τ/κ αριστερών κομμάτων άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η βίαιη επίθεση της «αστυνομίας» είχε την υποστήριξη της Άγκυρας.
Όπως έχει υπογραμμίσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ της η «Κ», από τα τέλη του 2009 η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην λήψη μιας σειρά οικονομικών μέτρων με στόχο την «εξυγίανση» των τουρκοκυπριακών οικονομικών δομών. Λίγους μήνες πριν την εκλογή του στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Ντερβίς Έρογλου υπέγραψε μια «συμφωνία» με την Άγκυρα η οποία προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις και την νεοφιλελεύθερη αναδιοργάνωση σχεδιασμούς των τουρκοκυπριακών οικονομικών δομών. Κύκλοι της Άγκυρας, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» τονίζουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι «η ελαχιστοποίηση των τουρκικών δαπανών στην βόρεια Κύπρο». Από την άλλη, τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας, δείχνουν ότι ένας άλλος στόχος της Άγκυρας είναι η ανάπτυξη του ανερχόμενου τουρκικού κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με την χρήση των κατεχομένων ως επιχειρησιακή βάση.

No comments:

Post a Comment