Ημερομηνία: 22.06.2010 | 00:52
Το βαρύ αντίτιμο της ανόδου του τουρκικού νεοφιλελευθερισμού
Του Νίκου Στέλγια
Ο Χακάν, διαβάζοντας την περίληψη του άρθρου «Μια νέα τάξη αναδύεται στην Τουρκία» στα τουρκικά, αισθάνθηκε την ανάγκη να μας προωθήσει μια είδηση από την Τουρκία, η οποία δεν δημοσιεύτηκε στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Η είδηση αφορούσε τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δασκάλων οι οποίοι επέλεξαν τον τελευταίο χρόνο την αυτοκτονία, για να θέσουν τέλος στη μιζέρια τους. Μόνο τους τελευταίους 16 μήνες, αδιόριστοι δάσκαλοι, όλοι στο άνθος της ηλικίας και της δημιουργικότητάς τους, αποχαιρέτησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα αφήνοντας πίσω πάντα το ίδιο μήνυμα: «Πτυχία, συνεχώς εργασία... Και ποιο το αποτέλεσμα; Να πεινάς και να περιμένεις τον διορισμό σου; Εκσίκ ολσούν!...».
Στέλνοντας την παραπάνω είδηση, ο 27χρονος αδιόριστος δάσκαλος από τη Μαλάτεια της κεντρικής Ανατολίας θέλησε να μας υπενθυμίσει ότι η άνοδος της συντηρητικής μεσαίας τάξης στην οποία αναφερθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα έχει ένα βαρύ αντίτιμο: την εξαθλίωση των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου. Μπορεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ να παινεύεται ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αναβάθμισαν την εικόνα και τις οικονομικές δομές της Τουρκίας, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να κρύψει την αληθινή εικόνα της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας. Η αναδυόμενη μεσαία τάξη προσπαθεί να κρύψει τις καπιταλιστικές της ορέξεις, για εξάπλωση σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πίσω από συντηρητικές κοινωνικοπολιτικές τοποθετήσεις. Ενώ, την ίδια στιγμή, η άνθηση της τουρκικής λίρας βασίζεται στο οικονομικό αδιέξοδο μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.
Ο Χακάν στα 32 του χρόνια κατέχει τρία πτυχία. Έχει σπουδάσει τουρκική και ελληνική φιλολογία στην Κωνσταντινούπολη και έχει ειδίκευση στην οθωμανική λογοτεχνία της ύστερης αυτοκρατορικής περιόδου. Σε αντίθεση με πολλούς συμπολίτες του, ο ίδιος προτιμά το κυνήγι της γνώσης από το κυνήγι του κεφαλαίου. Καθημερινά ενημερώνεται για τα εγχώρια και διεθνή νέα από το διαδίκτυο. Εδώ και πολύ καιρό έχει εξοστρακίσει την τηλεόραση από τη ζωή του: «Τι κι αν αναβαθμίζεται η ποιότητα της εικόνας σε 3D, όλα παραμένουν μονοδιάστατα».
Αυτή την περίοδο ο Χακάν στηρίζεται αποκλειστικά στην οικονομική βοήθεια που του στέλνει ο γεωργός πατέρας του. Εδώ και δύο χρόνια περιμένει τη σειρά του για να διοριστεί. Πριν ένα χρόνο άρχισε να διδάσκει τουρκική λογοτεχνία σε ένα από τα ιδιωτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, με πενιχρές απολαβές. Η διεύθυνση του σχολείου δεν άργησε να απομακρύνει τον Χακάν από την εργασία του, με το πρόσχημα ότι επιχειρούσε να διαδώσει «αναρχικές και αριστερές θέσεις» στο μάθημά του. Το «μεγάλο λάθος» του Χακάν ήταν η απαγγελία, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενός ποιήματος γραμμένου από έναν ποιητή ο οποίος κάηκε ζωντανός το 1993 στη Σεβάστεια εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων! Και όμως η διοίκηση του σχολείου αποφάσισε τη διακοπή των διαλέξεων του Χακάν και την τοποθέτησή του στην υπηρεσία καθαριότητας του σχολείου.
Σήμερα, ο φιλόλογος Χακάν, αναμένοντας τον διορισμό του, καθαρίζει καθημερινά τουαλέτες και τα βράδια, μέσω του διαδικτύου, προσπαθεί να πληροφορηθεί για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τονίζει ότι η μοίρα και η εξαθλίωση των εργαζομένων δεν γνωρίζει σύνορα. Διαβάζοντας με μεγάλη λύπη την απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, επικρίνει τις αναδυόμενες άρχουσες τάξεις της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες βασίζουν την επιτυχία τους πάνω στη μιζέρια μιας μερίδας συμπολιτών τους. «Οι πόλεμοι, το κουρδικό ζήτημα, το Κυπριακό, οι εθνικιστικές εξάρσεις, το Αιγαίο και τα ατελείωτα πολιτικά παιχνίδια… Κάπου εκεί βρίσκονται οι ρίζες της μιζέριας μας», διαβάζει κανείς στο προφίλ του Χακάν σε έναν από τους κοινωνικούς ιστότοπους…
www.kathimerini.com.cy
No comments:
Post a Comment