We need a new reading... A new reading of 1917...

Sunday, October 17, 2010

"ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ¨ ΠΡΟΤΙΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
Του Νίκου Στέλγια
Καθημερινή 17/10/2010

Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα στην Αθήνα μια σημαντική συνάντηση. Στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ελληνικό ερευνητικό κέντρο ΕΛΙΑΜΕΠ, δυο σημαντικές προσωπικότητες της τουρκικής πολιτικής σκηνής, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ και ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιμπραχίμ Καλίν, μετέβησαν στην Αθήνα και συζήτησαν με Έλληνες αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στην κλειστή συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης καθώς και στην ανοιχτή διάλεξη της Παρασκευής, η οποία έλαβε χώρα στο κτίριο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι στενοί συνεργάτες του κ. Ερντογάν προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη για την σύσφιξη των σχέσεων της με την Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν θεωρεί πλέον εχθρό της την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Τσελίκ.

Στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, η τουρκική πλευρά εστίασε την προσοχή της στο γενικό πλαίσιο της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής γραμμής. Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρθηκαν στο δόγμα «των μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες» του Αχμέτ Νταβούτογλου, θέτοντας μια συγκεκριμένη πρόταση. Οι ίδιοι πρότειναν στην Αθήνα την πλαισίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από ένα «κοινό όραμα» (ortak vizyon στα τουρκικά). Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, το νέο κοινό όραμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βασίζεται στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση της ανάδειξης του τουρκικού και του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνδυάζεται με την ανασυγκρότηση των παραδοσιακών δομών έθνους – κράτους στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η Άγκυρα πιστεύει ότι το συγκεκριμένο νέο πλαίσιο αναφοράς μπορεί να προωθηθεί με σχέδια – προτάσεις οι οποίες θα συμμερίζονται την φιλοσοφία και την λειτουργική δομή της εμπειρίας του Σχεδίου Αννάν και με αμοιβαία συνεννόηση σε ότι αφορά τα ακανθώδη ζητήματα στις διμερείς σχέσεις. Εντούτοις, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι αυτή την στιγμή οι αξιωματούχοι της άγκυρας αποφεύγουν συστηματικά να τοποθετηθούν σχετικά με το περιεχόμενο της αμοιβαίας συνεννόησης και περιορίζονται στο να αναφέρονται στην βελτίωση των σχέσεων της χώρας τους με την Δαμασκό και την Τεχεράνη ως ένα πρότυπο μοντέλο για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο προβληματισμός της Αθήνας


Την στιγμή που η Άγκυρα κάνει λόγο για κοινό όραμα και αμοιβαία συνεννόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κωδικοποιεί δια του στόματος του πρωθυπουργού της την νέα της πολιτική γραμμή, ως πολιτική «κέρδισε – κέρδισε» (kazan kazan politikası), η Αθήνα διατηρεί επιφυλακτική στάση ως προς το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι η κυβέρνηση του AKP, επιχειρεί μεταξύ άλλων, να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πολλοί κορυφαίοι Έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί παράγοντες τοποθετούνται πολύ θετικά για αυτή την νέα εξέλιξη. Όμως, την ίδια στιγμή η ελληνική πρωτεύουσα εκφράζει τον προβληματισμό της ως προς το περιεχόμενο του προτεινόμενου κοινού οράματος καθώς και ως προς την βούληση και την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για την τελική εξομάλυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα, σε περίοδο κοινωνικοοικονομικής κρίσης επιθυμεί να δώσει άμεσο τέλος στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Γι’ αυτό τον λόγο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με την συνέχεια της έντασης και των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Κύπρο καθώς και στα ζητήματα που αφορούν την συνέχεια της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, η Αθήνα εμφανίζεται να είναι ανοιχτή σε συζήτηση σχετικά με το προτεινόμενο κοινό όραμα της Άγκυρας, εφόσον εξασφαλιστεί η άμυνα των συνόρων της και σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στο Κυπριακό. Για αυτό τον λόγο, αναμένει σημαντικά βήματα εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Άγκυρα: «Κάτι πρέπει να γίνει στο Κυπριακό»

Στα πλαίσια των σημαντικών συναντήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, η «Κ» της Κύπρου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δυο στενούς συνεργάτες του κ. Ερντογάν και να τους ζητήσει την άποψη τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στις απαντήσεις τους, οι δυο ισχυροί άνδρες της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής σκηνής, άφησαν να εννοηθεί ότι η Άγκυρα κατανοεί την σημασία της προόδου στο Κυπριακό Ζήτημα ως παράγοντα που επηρεάζει το μέλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τόνισαν ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να μελετά πιθανά σχέδια επίλυσης του προβλήματος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο αντιπρόεδρος του AKP, κ. Τσελίκ επισήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με σκοπό την τόνωση του διαλόγου στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο κ. Καλίν περιορίστηκε να επισημάνει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επικεντρωμένη την προσοχή της και εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς στον τομέα του Κυπριακού Ζητήματος.

No comments:

Post a Comment