We need a new reading... A new reading of 1917...

Sunday, October 24, 2010

Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – Τ/Κ ΗΓΕΣΙΑΣ

Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – Τ/Κ ΗΓΕΣΙΑΣ
Του Νίκου Στέλγια
Καθημερινή 24/10/2010

Όλα ξεκίνησαν από μια δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα κατεχόμενα. Ενώ στο παρελθόν το ζήτημα της πληθυσμιακής σύνθεσης της τουρκοκυπριακής κοινωνίας ήταν ένα θέμα – ταμπού για την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Τσιτσέκ τόλμησε να φέρει το συγκεκριμένο ζήτημα στο τουρκοκυπριακό πολιτικό προσκήνιο.

Τι είπε ο κ. Τσιτσέκ; Ο κ. Τσιτσέκ στα πλαίσια της δριμύτατης κριτικής που εξαπέλυσε κατά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των τουρκοκυπριακών πολιτικών παραγόντων, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πληθυσμιακής σύνθεσης. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν είναι σε θέση να καθορίσει τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού που κατοικεί στα εδάφη που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό. «Πόσος είναι ο πληθυσμός εδώ; 250.000; 300.000; Ή 1.000.000; Λες και έχουμε δημοπρασία; Ο καθένας με έναν αριθμό», τόνισε εκνευρισμένα ο κ. Τσιτσέκ. Καθώς και ο ίδιος έχει επιτελέσει στο παρελθόν δήμαρχος μιας περιοχής, τόνισε με απόλυτη σοβαρότητα, ότι γνωρίζει πολύ καλά την πρακτική των τοπικών αυτοδιοικήσεων να αλλάζουν τα πληθυσμιακά στατιστικά στοιχεία της περιοχής τους με σκοπό την εξασφάλιση μεγαλύτερης κρατικής βοήθειας. Μήπως και η τ/κ ηγεσία δίνει διαστάσεις στα στατιστικά δεδομένα της για να εξασφαλίσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη; Αυτό υπήρξε το ερώτημα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης.

Αντιμέτωπη με την «επίθεση» του κ. Τσιτσέκ, η τ/κ ηγεσία τις προηγούμενες εβδομάδες αρχικά επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Αρχικά, η «κυβέρνηση» του Ιρσέν Κιουτσούκ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενώ στην συνέχεια, τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης του, είναι ο έλεγχος της παράνομης εργασίας και διακίνησης ανθρώπων στον βορρά της νήσου. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα ανακοινώνοντας ότι μελετά σχέδιο κατάργησης του δικαιώματος εισόδου Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα, με την απλή υπόδειξη της τουρκική αστυνομική τους ταυτότητα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο επενέβη ο κύκλος της «πρεσβείας» και απέκλεισε την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου.

Την ίδια στιγμή, η τ/κ αντιπολίτευση επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Συγκεκριμένα, ο Σερντάρ Ντενκτάς άφησε να εννοηθεί ότι την περίοδο της δικής του «διακυβέρνησης», η τ/κ ηγεσία ενημέρωσε αναλυτικά την τουρκική πλευρά σχετικά με την πληθυσμιακή σύνθεση στα κατεχόμενα. Ενώ τις δηλώσεις του κ. Ντεντκάς, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του στρατοπέδου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Ο κύκλος του συγκεκριμένου κόμματος επιχείρησε να ακολουθήσει μια ενδιάμεση οδό και απέδωσε την ασάφεια στο ζήτημα στην έλλειψη τεχνογνωσίας και στις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις των τ/κ πολιτικών φορέων. Από την πλευρά του, ο πρώην ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε την τ/κ ηγεσία σε στενή συνεργασία με την τουρκική πλευρά και επισήμανε ότι η αποσαφήνιση της πληθυσμιακής σύνθεσης των τουρκοκυπρίων μπορεί να έρθει μόνο μέσα από αυτή την συνεργασία.

Έποικοι: Στοιχείο διένεξης στις σχέσεις Τουρκίας – Τ/κ ηγεσίας

Στο επίκεντρο της όλης συζήτησης βρίσκεται ο αριθμός των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί στα κατεχόμενα μετά την εισβολή. Μέχρι σήμερα αυτό το ζήτημα απασχολούσε αποκλειστικά την ε/κ πλευρά και κάποιους τ/κ πολιτικούς φορείς με βάση το γεγονός ότι η ενίσχυση της παρουσίας των εποίκων επισκιάζει την συνέχεια της παρουσίας των τουρκοκυπρίων στην πατρίδα τους. Μάλιστα, ο κύκλος του μαρξιστικού τ/κ Κόμματος Νέα Κύπρος εξέδωσε μια σειρά ανακοινωθέντων και μελετών εξετάζοντας το εν λόγω ζήτημα.
Στο παρελθόν, σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, σχεδόν το σύνολο των τ/κ πολιτικών φορέων προτίμησαν να αποσιωπήσουν το πληθυσμιακό πρόβλημα, με την εξαίρεση φυσικά κάποιων σποραδικών και αποτυχημένων προσπαθειών επίλυσης του θέματος. Κάποια κόμματα όπως λ.χ. οι σοσιαλδημοκράτες και το ΡΤΚ πραγματοποίησαν κάποιες περιορισμένης έκτασης αναφορές κυρίως σε περιόδους προεκλογικής εκστρατείας. Όμως, σε τακτική βάση απέφυγαν την αναμέτρηση με την Άγκυρα γύρω από το ζήτημα.
Σήμερα, η ίδια η Άγκυρα θέτει το πληθυσμιακό ζήτημα προς δημόσια συζήτηση. Όμως, την ίδια στιγμή αποφεύγει να αρθρώσει μια συγκεκριμένη και συστηματική θέση γύρω από το ζήτημα της παρουσίας των πολιτών της στα κατεχόμενα. Μάλιστα, δεν εκφέρει καμία απολύτως γνώμη σχετικά με τις προσπάθειες αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης στον βορρά της νήσου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτή την περίοδο το πληθυσμιακό ζήτημα τοποθετείται στο πολιτικό προσκήνιο των τουρκοκυπρίων. Το σίγουρο είναι ότι, σε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης, σε περίπτωση ανοίγματος του κεφαλαίου των εποίκων, οι σχέσεις της Άγκυρας με την τ/κ ηγεσία θα υποβληθούν σε μια νέα δοκιμασία.

No comments:

Post a Comment