We need a new reading... A new reading of 1917...

Sunday, January 30, 2011

ELCİL KATHİMERİNİ’YE KONUŞTU

Lefkoşa, 30 Ocak 11 (T.A.K): Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şenel Elcil Kathimerini gazetesine konuştu.

Kathimerini gazetesi “Olağanüstü Hal Durumunda Bulunuyoruz... Bazıları Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye Derin Devletinin Merkezinin Olduğunu İddia Ediyor...” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Kathimerini muhabirinin geçtiğimiz cuma günkü miting öncesinde Elcil ile röportaj yaptığını yazdı.

Habere göre Elcil, Kıbrıs Türk tarafındaki koşullardan bahsetti, Türkiye’nin “müdahaleci” rolünü eleştirdi ve “Kıbrıs Rum dostlarının tutumundan duyduğu üzüntüyü” dile getirdi.

1950 ve 1960 yıllarda yaşanan gelişmelere değinen Elcil, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulmasından bahsederek, “bölücü güçler, garantörler ve yabancı güçlerin, birlikte yaşamaya izin vermediklerini”, ayrıca “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyetinden ayrılmalarından dolayı tecrit edildiğini, Türkiye’den adaya gelen bir grup yetkili tarafından yönetilmeye başlandığını” belirtti.

Habere göre, “Türk devlet dışı unsurların (derin devlet?) ilk kez 60’lı yıllarda Kıbrıs’ta egemen olduğunu” söyleyen Elcil, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikasının bazı ilkeler temelinde 1968 yılında kurulduğunu anlattı.

Elcil, “Yönetimin Kıbrıslı Türklerin iradesine saygı duymadığını, bu nedenden dolayı yollara çıktıklarını” söyledi. Elcil, “Türkiye ile Kıbrıs Türk toplumunun ilişkilerinin, emir veren-emri alan şeklinde olduğunu” da ileri sürdü.

“Türkiye’nin, müdahaleleriyle demografik yapıyı değiştirdiğini ve kendi vatandaşlarının iktidara gelmelerini kolaylaştırdığını” savunan Elcil, “Türkiye’nin bu politik çizgisinden dolayı bugün adada 100-130 bin Kıbrıslı Türk’ün kaldığını” söyledi. Elcil, “okullarda öğrencilerin sadece 3’te 1’inin Kıbrıslı Türk olduğunu” ifade etti.

“Kumarhaneleri, kumarı, gece kulüplerini, fuhuşu getirenin Türkiye olduğunu” iddia eden Elcil, ayrıca “Türk tarafının siyasi çizgisinden dolayı Kıbrıs Türk tarafının ürünlerini Türkiye piyasasına sokamadığını” da ifade etti.

Bir soruya karşılık “Emirleri yerine getirmek istemiyoruz, Kıbrıs Türk halkı uluslararası olarak teminat altına alınan haklara sahiptir. Bu halk, Kıbrıs Rum halkı ile eşittir ve Kıbrıs Cumhuriyetinde ortaktır” diye konuşan Elcil, “Türkiye’nin Kıbrıslı Rumları, Kıbrıslı Türklerin haklarına saygı göstermemekle suçladığını, ancak bunu Türkiye’nin bizzat kendisinin yaptığını” öne sürdü.

“Sizin kampanyanıza katılan gençlerin çoğunluğu temel hedefinizin UBP’yi alaşağı etmek olduğunu vurguluyor. Bu konuda hemfikir misiniz? Ve hareketinizin Tunus ayaklanması ile pek çok ortak nitelik taşıyan geniş toplumsal itiraz çerçevesine mi dayanıyor” sorusuna da Elcil, “Bizim hareketimiz Tunus ayaklanması niteliğini taşıyor. Ülkemiz olağanüstü hal durumundadır. Yasalarımız yüzeysel. Özgürlüklerimiz sınırlı. Siyasi irademiz işgal altında” dedi.

Bir soruya karşılık “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakere masasında Kıbrıs Türk toplumunu değil, Türkiye’nin çıkarlarını temsil ettiğini” de savunan Elcil, bu durumun Mehmet Ali Talat dönemi için de geçerli olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Rum liderliğinin ve Hristofyas hükümetinin de hataları olduğunu söyleyen Elcil, “Kıbrıs Rum sendikalarının da davranışlarının samimi olmadığını” ekledi.

TÜRK AJANSI KIBRIS

No comments:

Post a Comment