We need a new reading... A new reading of 1917...

Tuesday, January 25, 2011

Λευκωσία και Άγκυρα κοιτάζουν προς Λίβανο

Ημερομηνία: 23.01.2011 | 11:31
Λευκωσία και Άγκυρα κοιτάζουν προς Λίβανο
Η Τουρκία εποφθαλμιά τη θέση διαμεσολαβητή μεταξύ μουσουλμάνων και Δύσης, η Κύπρος σπεύδει ως γέφυρα με την Ε.Ε.
Του Νίκου Στέλγια

H Λευκωσία παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα γεγονότα στον γειτονικό Λίβανο, όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. AP
Τις προηγούμενες ημέρες η υπηρεσία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εστίασε την προσοχή της στα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ και στην ανατολική Μεσόγειο. Για τους Τούρκους διπλωμάτες, το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης στον Λίβανο, λίγο μετά την επιστροφή του σιίτη θρησκευτικού αρχηγού, Μουκτεντά Ες Σαντρ, στο Ιράκ και λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη. Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η κυβερνητική κρίση του Λιβάνου μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ικανοποίηση δύο σημαντικών προτεραιοτήτων της τουρκικής διπλωματίας: Την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στον διεθνή πολιτικό χάρτη και τον αποκλεισμό του ενδεχομένου ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Με την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τον συνασπισμό της κυβέρνησης του Λιβάνου και την πρόκληση πολιτικής κρίσης στη χώρα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τη σκέψη τους πάντα στις επιταγές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ανέλαβαν μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο την αποσυμφόρηση της ηλεκτρισμένης πολιτικής ατμόσφαιρας. Οι δυο πολιτικοί άνδρες, προσεγγίζοντας το Ιράν, τη Συρία, το Κατάρ και τη Γαλλία, δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος στον Λίβανο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από διεθνή παρέμβαση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, μετέβη εσπευσμένα στην τουρκική πρωτεύουσα και συζήτησε με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα του. Τη στιγμή που ο κ. Χαρίρι βρισκόταν στην Άγκυρα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσιζε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας την ανάληψη συντονισμένης διπλωματικής πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί ο Λίβανος σε μια νέα εμφύλια σύρραξη. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας επαναλήφθηκε και σε σχετική επιστολή του Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προς τον κ. Ερντογάν.

Έχοντας εξασφαλίσει τη σύμπραξη του Παρισιού, ο κ. Ερντογάν και ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο, όπου συναντήθηκαν με πολιτικούς αρχηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους αυτών των χωρών, καθώς και αξιωματούχους του Κατάρ. Αν και ο τουρκικός Τύπος δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα για να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις αραβικές χώρες και στον δυτικό κόσμο από τη μια και στο Ιράν από την άλλη, με απώτερο στόχο την επίλυση της κρίσης του Λιβάνου. Αυτή η επισήμανση βρίσκεται σε συμφωνία και με τα όσα φαίνεται να συζήτησαν ο κ. Νταβούτογλου με τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, στη Βηρυτό.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι ο βασικός τους στόχος είναι η εκτόνωση της κρίσης, ώστε να μην οδηγηθεί η Μέση Ανατολή και η ανατολική Μεσόγειος σε μια νέα περιπέτεια.

Στο πλαίσιο των παραπάνω πρωτοβουλιών, οι Τούρκοι αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η χώρα τους δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για τη σύγκληση ενός διεθνούς συνεδρίου με αντικείμενο την πολιτική κρίση στον Λίβανο. Ακόμη, επισημαίνουν ότι η χώρα τους απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος διεθνής παράγοντας, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα σε μια χώρα όπως ο Λίβανος, με τον οποίον πλέον η Τουρκία έχει οικοδομήσει στρατηγικής σημασίας σχέσεις.

Ας σημειωθεί ότι εξαιτίας των πιέσεων της Άγκυρας, το Κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο. Σημαντικό επίσης είναι και το ότι κατά το προηγούμενο διάστημα τουρκικοί και τουρκοκυπριακοί κύκλοι έχουν τοποθετηθεί θετικά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Λιβάνου με το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, κάτι το οποίο η Λευκωσία προσπαθεί να αποτρέψει. Στον Λίβανο έσπευσε ο Μάρκος Κυπριανού, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών χώρας-μέλους της Ε.Ε. που μεταβαίνει στη χώρα αφότου ξέσπασε η πολιτική κρίση, για επαφές με την πολιτική ηγεσία (υπηρεσιακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση). «Ο λαός του Λιβάνου θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να χειριστεί την εσωτερική κρίση της χώρας του από μόνος του», ήταν η θέση του κ. Κυπριανού, ύστερα από συνάντησή του την Παρασκευή με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αλί Σάμι. Ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος θα αναλάβει ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. οποιαδήποτε μεσολαβητική πρωτοβουλία για το θέμα του Λιβάνου.

«Ένας από τους κύριους λόγους που βρίσκομαι σήμερα εδώ είναι επειδή το θέμα του Λιβάνου θα εγερθεί σε συνεδρία στις Βρυξέλλες. Λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που συνδέουν τον Λίβανο με την Κύπρο, θα ήθελα να μπορέσω να παρουσιάσω μια από πρώτο χέρι άποψη για τον Λίβανο στους συναδέλφους μου στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι με τον ομόλογό του συζήτησε και το επίκαιρο θέμα του καθορισμού ΑΟΖ των δύο χωρών.

www.kathimerini.com.cy

No comments:

Post a Comment