We need a new reading... A new reading of 1917...

Sunday, November 14, 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ «ΤΔΒΚ», Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Του Νίκου Στέλγια
Καθημερινή 14/11/2010

Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, η Τουρκία προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την θέση της σχετικά με το Κυπριακό και να δώσει τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές, για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκυρα ήρθε σε επαφή με την τ/κ ηγεσία και οριστικοποίησε την θέση της στο Κυπριακό, η οποία αφορά την διατήρηση των λεγόμενων συνόρων του 1974 και την άμεση τακτοποίηση των ε/κ αποζημιώσεων. Παράλληλα, ζήτησε την άρση των λεγόμενων απομονώσεων των τουρκοκύπριων ως αντάλλαγμα για την νέα τουρκική πρωτοβουλία στις διαπραγματεύσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, καθώς και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμντουλλάχ Γκιουλ και ο Αρμόδιος Υπουργός για θέματα Κύπρου Τζεμίλ Τσιτσέκ σε τοποθετήσεις τους, στην Βρετανία και στην Άγκυρα, ξεκαθάρισαν ότι η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να λάβει καμία νέα πρωτοβουλία εφόσον η Ε.Ε. και η ε/κ πλευρά δεν προχωρήσουν στην άρση των λεγόμενων απομονώσεων των τουρκοκυπρίων. Μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Bloomberg», ο κ. Γκιουλ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσουν στην άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΚ», ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το άνοιγμα των λιμανιών μας στην Κύπρο μας συμφέρει οικονομικά. Η τουρκική οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή από την ελληνοκυπριακή. Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό με την Κύπρο. Απεναντίας, το άνοιγμα των λιμανιών θα μας ωφελήσει οικονομικά. Όμως, είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία τη στιγμή που υφίσταται η απομόνωση των τουρκοκυπρίων». Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα της Κύπρου Υπουργός Τζεμίλ Τσιτσέκ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Η Τουρκία έκανε ότι μπορούσε. Το ίδιο και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Τώρα ήρθε η σειρά των ελληνοκυπρίων να συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού». Σχεδόν ταυτόχρονα με τις παραπάνω τοποθετήσεις, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ευρωπαϊκής έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το έτος 2010, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σπεύδοντας να επαναλάβει την κοινολεξία του κ. Γκιουλ και του κ. Τσιτσέκ, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα είναι αυτή η οποία που αναμένει ένα «βήμα καλής θέλησης» από την Λευκωσία και τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου το προηγούμενο σαββατοκύριακο συναντήθηκε με Τούρκους δημοσιογράφους και αναλυτές οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε αυτή την συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία της «τουρκοποίησης» των ε/κ περιουσιών. Άλλωστε, αυτό το σημείο υπογράμμισε και ο παρευρισκόμενος στην εν λόγω συνάντηση, καθηγητής Σεντάτ Λατσίνερ στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σταρ». Στην συγκεκριμένη συνάντηση, τονίστηκε το γεγονός ότι η «τουρκοποίηση» των ε/κ περιουσιών θα εξασφαλίσει πολύτιμη γη και το αναγκαίο πολιτικό κύρος για την «ΤΔΒΚ». Ακόμη, συζητήθηκε το οικονομικό κόστος της «τουρκοποίησης». Έχοντας συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με την τουρκική πλευρά μόλις λίγες ημέρες πριν, ο κ. Έρογλου και οι συνομιλητές του εστίασαν την προσοχή τους σε τρία σημεία που αφορούν την διευθέτηση του οικονομικού κόστους: Την ανταλλαγή των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα με τ/κ περιουσίες που άφησαν στις ελεύθερες περιοχές οι τ/κ πρόσφυγες, την επιστροφή μιας μικρής μερίδας περιουσιών στους δικαιούχους τους (λ.χ. τα Βαρόσια) και ο καταμερισμός του οικονομικού βάρους μεταξύ της τουρκικής πλευράς και των τουρκοκυπρίων (κυρίως με την μορφή αυξημένης φορολογίας σε είδη πολυτελείας και διασκέδασης).

Ας σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κ. Έρογλου, ο κ. Λατσίνερ, σε σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα «Σταρ», υπογράμμισε την σημασία της «διατήρησης ενός τουρκικού κράτους στην Κύπρο». Ο ίδιος, ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε ότι: «Η τουρκοποίηση των ε/κ περιουσιών είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την συνέχεια της ΤΔΒΚ. Από τώρα και στο εξής δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής των ε/κ περιουσιών στους δικαιούχους τους. Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα προσφυγιάς για ένα διάστημα 38 ετών. Άλλωστε, αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της η ΤΔΒΚ στους τουρκοκύπριους χρήστες των ε/κ περιουσιών ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνέχεια του τουρκικού κράτους στην Κύπρο».

No comments:

Post a Comment