We need a new reading... A new reading of 1917...

Monday, August 2, 2010


Ημερομηνία: 02.08.2010 | 12:20
Αυτοκτονούν τα νιάτα της Τουρκίας
Του Νίκου Στέλγια

Το Κουρδικό, η ένταση στις σχέσεις κατεστημένου - κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οικονομικό χάσμα, η βία στους δρόμους και στις ψυχές… Αυτά τα αρνητικά στοιχεία αποτελούν κομμάτι της πολιτικής και οικονομικής ζωής της γειτονικής Τουρκίας. Όμως, στα μέσα του καλοκαιριού του 2010, η ραγδαία αύξηση του αριθμού νεαρών γυναικών οι οποίες επιλέγουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους φέρνει στην επιφάνεια το αρνητικό πρόσωπο της κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας. Σε μια στιγμή που οι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της Τουρκίας είναι απασχολημένοι με τα υψηλά στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, η τουρκική κοινωνία ασφυκτιά και εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον.

Πριν μια εβδομάδα, η τουρκική κοινή γνώμη παρακολούθησε τη θλιβερή υπόθεση της αυτοκτονίας της Μις Τουρκία 2003. Η 32χρονη Ασλί Μπας έπεσε από τον τρίτο όροφο ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Κάποιοι από το στενό περιβάλλον της ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της είχε να κάνει με το αλκοόλ που κατανάλωσε η νεαρή κοπέλα τη συγκεκριμένη νύχτα. Κάποιοι άλλοι επισήμαναν τον ρόλο του συναισθηματικού αδιεξόδου στο οποίο βρισκόταν η νεαρή κοπέλα.

Την είδηση του άδικου χαμού της Ασλί ακολούθησε λίγες ώρες μετά η είδηση της αυτοκτονίας ενός μανεκέν. Η 22χρονη Μπουρτζού ήταν μητέρα ενός δίχρονου παιδιού. Έπεσε από τον όγδοο όροφο όταν έμαθε ότι ο σύντροφός της την απατούσε.

Την περίοδο που αυτοκτόνησαν οι δύο κοπέλες, ο τουρκικός Τύπος αφιέρωσε λίγο χώρο και σε ειδήσεις για αυτοκτονίες άλλων νεαρών γυναικών. Στο Ερζουρούμ η νεαρή Φιλίζ επέλεξε τον θάνατο για να αντισταθεί στον γάμο με τον εξάδελφό της που της επιβλήθηκε από την οικογένειά της. Στη Ραιδεστό η 19χρονη Τσισίλ έπεσε στο κενό από τη βεράντα του διαμερίσματός της.

Σε κρίση και οι οικογενειάρχες

Οι αυτοκτονίες νεαρών γυναικών δεν είναι το μοναδικό δυσάρεστο φαινόμενο το οποίο απασχολεί αυτό το διάστημα την τουρκική κοινή γνώμη. Οι αυτοκτονίες οικογενειαρχών και η καταφυγή στη βία είναι ένα άλλο φαινόμενο το οποίο συνταράσσει την κοινωνία.

Αυτοκτονίες αξιωματικών του στρατού οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης, αυτοκτονίες πατεράδων οι οποίοι, πριν θέσουν τέρμα στη ζωή τους, δολοφονούν μέλη της οικογένειάς τους, αυτοκτονίες σε ράγες τρένων, αυτοκτονίες σε γέφυρες… Πλέον τέτοιου είδους ειδήσεις χαρακτηρίζονται ως «συνηθισμένα γεγονότα» στα news desk των τουρκικών εφημερίδων… Η τουρκική κοινωνία έχει πλέον συνηθίσει τον θάνατο ως μέσο διεξόδου από την κοινωνική κρίση…

www.kathimerini.com.cy

No comments:

Post a Comment