ΣΕΝΑΡΙΑ «ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΟΓΡΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Τ/Κ ΔΕΞΙΑΣ
Του Νίκου Στέλγια
Καθημερινή 5/9/2010
Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας για την τουρκοκυπριακή κοινωνία σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο τ/κ πολιτικό πεδίο: Την αναδιοργάνωση της τ/κ δεξιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, φορέας αυτής της αλλαγής είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Tην προηγούμενη εβδομάδα το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος ξεκαθαρίζοντας την θέση του για την ενίσχυση της βάσης του κόμματος, εξουσιοδότησε τον ηγέτη του κόμματος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους παράγοντες της τουρκοκυπριακής δεξιάς.
Σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιβάλλει τον περιορισμό «δημόσιων δαπανών» και τις ιδιωτικοποιήσεις, με σκοπό την διευκόλυνση της προώθησης των συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων, το ΚΕΕ επιχειρεί να ενισχύσει την θέση της «κυβέρνησης» της μειοψηφίας του Ιρσέν Κιουτσούκ. Αυτή την στιγμή, η «κυβέρνηση» του κ. Κιουτσούκ υποστηρίζεται από τους 24 «βουλευτές» του κόμματος σε σύνολο πενήντα «εδρών».
Στην τουρκοκυπριακή πλευρά, οι τελευταίες επαφές του κ. Κιουστούκ με πολιτικά κόμματα και πρόσωπα έχουν φέρει στο προσκήνιο διάφορα σενάρια τα οποία αφορούν την επόμενη ημέρα στο τουρκοκυπριακό πολιτικό πεδίο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η ενίσχυση της «κυβέρνησης» του ΚΕΕ με την συμμετοχή του Κόμματος της Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (ΚΕΜ) του Τουργκάϊ Αβτζί ή με την ένταξη των πρώην «βουλευτών» του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς στο ΚΕΕ.
Πρώτο Σενάριο: Ενίσχυση της «κυβέρνησης» του ΚΕΕ με την υποστήριξη των πρώην βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος
Οι τ/κ αναλυτές συμφωνούν ότι το παραπάνω σενάριο ενδέχεται να οδηγήσει στην ενίσχυση της τουρκοκυπριακής δεξιάς. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, οι πρώην «βουλευτές» του Δημοκρατικού Κόμματος και στενοί συνεργάτες του κύκλου Ντενκτάς, Ερτουγρούλ Χατίοπλου και Μεχμέτ Τανζτέρ, είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν στο ΚΕΕ. Με αυτό τον τρόπο ο αριθμός «εδρών» του κόμματος θα αυξηθούν στις 26 και ΚΕΕ θα εξασφαλίσει εκ νέου την πλειοψηφία στην βουλή.
Τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα το ΚΕΕ έχει προσεγγίσει και έναν άλλο πρώην «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Εζντέρ Ασλάνμπαμπα. Η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να δει τον κ. Ασλάμπαμπα να ακολουθεί τον δρόμο που θα χαράξουν οι δυο συνάδελφοι του, σε περίπτωση που το ΚΕΕ επιλέξει να ενισχύσει την βάση του με μεταγραφές «βουλευτών» από το Δημοκρατικό Κόμμα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ασλάμπαμπα εξακολουθεί να διατηρεί τις αποστάσεις του από το ΚΕΕ. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν στον τουρκοκυπριακό τύπο φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ασλάμπαμπα ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα.
Η ένταξη των πρώην «βουλευτών» του Δημοκρατικού Κόμματος στο ΚΕΕ υποστηρίζεται ένθερμα από τα στελέχη του κόμματος τα οποία επιθυμούν να διατηρήσουν αποστάσεις από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας. Η συγκεκριμένη μερίδα των στελεχών πιστεύουν ότι ο Τουργκάϊ Αβτζί και οι σύντροφοι του ακολουθούν με τυφλή υπακοή τις εντολές της τουρκικής κυβέρνησης και ότι στόχος τους είναι η ευθυγράμμιση του ΚΕΕ με τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη μερίδα στελεχών συμμερίζεται την καχυποψία της τουρκικής αντιπολίτευσης για το σύνολο των πρωτοβουλιών του AKP. Οι ίδιοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την συντηρητική βάση του AKP και τοποθετούνται με πικρία κατά των τοποθετήσεων του συγκεκριμένου κόμματος σε διάφορα εθνικά ζητήματα της Τουρκίας. Ενώ ταυτόχρονα, εκφράζουν την πικρία τους και για την «προδοτική» στάση του κ. Αβτζί το 2006, δηλαδή την αποχώρηση του από το ΚΕΕ και την ίδρυση του ΚΕΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες ημέρες, σε δημόσια τοποθέτηση του, ο «Υπουργός Οικονομίας» Ερσίν Τατάρ τάχθηκε υπέρ της ένταξης των πρώην βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος στο ΚΕΕ και απέκλισε την συνεργασία με το ΚΕΜ.
Δεύτερο Σενάριο: Συγκυβέρνηση
Από την πλευρά του, το ΚΕΜ του Τουργκάϊ Αβτζί, το οποίο ιδρύθηκε με την υποστήριξη του AKP το 2006, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το ΚΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αβτζί έχει θέσει μια σημαντική προϋπόθεση σε ότι αφορά την συνεργασία με το ΚΕΕ: Ζήτησε από το ΚΕΕ να παραχωρηθεί στο κόμμα του το «Υπουργείο Εξωτερικών». Αντιμέτωπα με το συγκεκριμένο αίτημα, πολλά στελέχη του ΚΕΕ έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους.
Ενώ το ΚΕΜ έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεση του για συνεργασία με το ΚΕΕ, την ίδια προθυμία έχει εκφράσει και η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρά τις σοβαρές ενστάσεις της βάσης του κόμματος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα στελέχη του ΚΕΕ, τα οποία διατηρούν αποστάσεις από το AKP και το ΚΕΜ, εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος τους με τους τουρκοκύπριους σοσιαλδημοκράτες.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τ/κ αναλυτές τονίζουν ότι η «συγκυβέρνηση» θα γίνει πραγματικότητα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ΚΕΕ – πρώην βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τρίτο Σενάριο: Πρόωρες «εκλογές»
Το ενδεχόμενο των πρόωρων «εκλογών» παρουσιάζεται από τους τουρκοκύπριους αναλυτές ως η τρίτη επιλογή της ηγεσίας του ΚΕΕ. Με βάση το γεγονός ότι, μια μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινωνίας πλέον τονίζει ότι τίθεται ζήτημα δυσλειτουργίας του συνόλου του συστήματος, το κόμμα δίνει προτεραιότητα στα προαναφερθέντα δυο σενάρια. Παράλληλα, πολλά μέλη του ΚΕΕ τονίζουν ότι η τουρκοκυπριακή οικονομία δεν αντέχει τέταρτη εκλογική αναμέτρηση εντός μιας περιόδου ενάμιση έτους.
Αναδιοργάνωση δεξιάς σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Άγκυρας
Ένταξη πρώην συντρόφων του κ. Ντενκτάς στο ΚΕΕ ή «συγκυβέρνηση» ΚΕΕ – ΚΕΜ… Όποιο και αν είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας το σίγουρο είναι ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκοκυπριακή δεξιά επιχειρεί να αναδομήσει την σύνθεση της σύμφωνα με τις νέες επιταγές της νέας περιόδου. Οι οικονομικές προτεραιότητες της Άγκυρας για την τουρκοκυπριακή κοινωνία, καθώς και τα εναλλακτικά της σενάρια για το πολιτικό μέλλον των τουρκοκυπρίων, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη αναδόμηση. Σε αυτό συμφωνούν άλλωστε όλοι οι αναλυτές στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής.
No comments:
Post a Comment